Veelgestelde vragen
- Hoe kom ik aan een wapenvergunning?
-
Er zijn 4 soorten wapenvergunningen: verlof, ontheffing, erkenning en consent. U moet bij Justis zijn voor het aanvragen van een ontheffing, bij het Bureau Korpscheftaken voor het aanvragen van een wapenverlof of erkenning, en bij de Centrale Dienst In-en Uitvoer (CDIU, Belastingdienst) voor consenten en uitvoervergunningen.
Lees meer over de soorten vergunningen en aan welke voorwaarden u moet voldoen.
- Wanneer wordt een wapenvergunning geweigerd?
-
U krijgt in principe geen vergunning als u – afhankelijk van het gepleegde delict – over de laatste 8 of 4 jaar (dit is afhankelijk van de zwaarte van het gepleegde delict) een strafblad heeft. Verleende vergunningen kunnen worden ingetrokken als u strafbare feiten heeft gepleegd, ook al bent u daarvoor (nog) niet veroordeeld.
- Mag ik een nepwapen bezitten?
-
Voorwerpen die qua vorm en afmetingen sprekend op vuurwapens of voor ontploffing bestemde voorwerpen lijken, zijn verboden. Uitzonderingen op dit verbod zijn speelgoedvoorwerpen zoals in de Richtlijn 2009/48/EG (Europese speelgoedrichtlijn), die sterk op echte wapens lijken.
- Welke soorten messen zijn verboden?
-
Sinds 1 mei 2012 is de handel, de verkoop en het in bezit hebben van de volgende (soorten) steekmessen verboden.
- Vlindermessen: messen met een heft dat uit 2 delen bestaat, die om het lemmet heen geklapt kunnen worden.
- Valmessen: messen met vooruitspringend lemmet, met of zonder veer.
- Stiletto's (springmessen): messen met zijdelings uitspringend lemmet.
Een opvouwbaar zakmes van maximaal 28 centimeter (uitgevouwen) met 1 snijkant mag u in de meeste gevallen wel bij u hebben. Dit is afhankelijk van de plaats waar u het mes bij u heeft. Een horecagelegenheid of voetbalstadion mag u bijvoorbeeld niet in met zo’n zakmes. Ook is het in bepaalde gebieden waarvoor op last van de burgemeester tijdelijk een noodverordening geldt verboden om een zakmes bij u te hebben.
- Waarom zijn vlindermessen, valmessen en stiletto’s verboden?
-
Het doel van het verbod op vlindermessen, valmessen en stiletto’s is steekincidenten voorkomen. Het verbod geeft bovendien duidelijkheid aan verkopers en kopers over wat wel en niet is toegestaan. Verder zijn legale en illegale vlindermessen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zonder verbod is het – voor de politie – lastiger om illegale messen in beslag te nemen.
- Hoe kan ik wapens en munitie inleveren?
-
Als u voor een wapen of voor munitie geen vergunning heeft, dan overtreedt u de wet. Als u verboden wapens en munitie heeft, moet u deze zo snel mogelijk inleveren. Dit kan bij het politiebureau bij u in de buurt. Behalve als het - mogelijk - explosieve munitie is. Maak dan eerst een afspraak met de politie op 0900 8844. De politie beoordeelt wat de volgende stap is in het proces.
- Waar kan ik terecht voor het vakdiploma wapenhandel?
-
De politieacademie biedt de opleiding en het examen voor het vakdiploma wapenhandel aan. De opleiding start in september. Examens worden in december gepland.
- Wat zijn de kosten voor een wapenvergunning?
-
Bij Justis kunt u een ontheffing aanvragen. Een ontheffing is een specifieke uitzondering op een wettelijk verbod, in dit geval de Wet wapens en munitie. U kunt bijvoorbeeld een ontheffing voor een wapen krijgen om historische veldslagen na te spelen. De kosten voor een ontheffing bedragen 80 euro per aanvraag, verlenging, wijziging of uitbreiding. Voor tarieven van overige wapenvergunningen kunt u terecht bij de korpschef of de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU).
- De categorie van het wapen is nog niet bekend. Wat kan ik doen?
-
Wilt u als wapenhandelaar weten in welke categorie een wapen dat u wilt gaan verhandelen valt? Dan kunt u terecht bij Justis. Als de categorie bij Justis nog niet bekend is, vraagt Justis advies bij de Werkgroep Advies Wet wapens en munitie. Deze werkgroep komt periodiek bijeen om deze en andere vraagstukken te behandelen.
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis.