Veelgestelde vragen
- Mag een beveiliger geweld gebruiken?
-
Tijdens de uitvoering van beveiligingswerkzaamheden heeft de particuliere beveiliger te maken met regels en voorschriften die voorschrijven wat hij wel en wat hij niet mag. Een beveiliger mag net zo veel, of net zo weinig, als een normale burger.
- Aan welke kwaliteitseisen moeten beveiligers voldoen?
-
Particuliere beveiligers moeten aan bepaalde eisen van betrouwbaarheid en bekwaamheid voldoen. Ze worden gescreend en ze moeten het mbo-diploma ‘beveiliger' of een daaraan gelijkwaardig diploma hebben (zie artikel 5, lid 6 van de Rpbr). De politie houdt toezicht op particuliere beveiligers.
- Is een vergunning verplicht voor een beveiligingsorganisatie?
-
Ja. Het is wettelijk verboden om zonder vergunningen beveiligings- of recherchewerkzaamheden uit te voeren.
- Heeft een freelance beveiliger (ZZP'er) ook een vergunning nodig?
-
Freelance beveiligers (ZZP'ers) die onder de verantwoordelijkheid van de inhurende beveiligingsorganisatie vallen en een legitimatiebewijs en een uniform van die organisatie dragen, hebben geen eigen vergunning nodig. Als dat niet het geval is, worden zij gezien als zelfstandige beveiligingsorganisatie en moeten zij wel een vergunning hebben voor het starten of houden van een beveiligingsorganisatie.
- Wat moet gebeuren bij een bedrijfsovername?
-
Een bedrijfsovername moet u melden bij Justis, zodat de vergunning van het bedrijf dat ophoudt te bestaan kan worden ingetrokken. Er is dan geen basis meer voor deze vergunning. Als het nieuwe (overnemende) bedrijf nog geen vergunning heeft, moet deze worden aangevraagd.
- Wat wordt verstaan onder een beveiligingsorganisatie?
-
Een beveiligingsorganisatie is een door één of meer personen in stand gehouden particuliere organisatie die beveiligingswerk doet. Er zijn verschillende soorten beveiligingsorganisaties, zoals:
- particuliere beveiligingsbedrijven: deze bedrijven beveiligen (diverse) organisaties of locaties;
- bedrijfsbeveiligingsdiensten: deze bedrijven beveiligen alleen de eigen organisatie;
- particulier geld- en waardetransportbedrijven;
- particuliere alarmcentrales.
In artikel 3 van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) staat een volledige omschrijving van de definities van de verschillende soorten organisaties. Verder zijn er nieuwe soorten beveiligingsorganisaties, zoals:
- videotoezichtcentrales;
- particulier onderzoeks- en recherchebureau. Verricht met winstoogmerk recherchewerkzaamheden voor particulieren en ondernemingen.
- Wat zijn de taken van een particuliere beveiliger?
-
Een particuliere beveiliger bewaakt de veiligheid van personen en goederen en zorgt dat de orde en rust op terreinen en in gebouwen niet wordt verstoord. Een beveiliger doet dit in opdracht van burgers, bedrijven en overheidsinstanties.
Beveiligers doen vaak de toegangscontrole bij gebouwen en worden ingezet bij evenementen, in winkelcentra en op bedrijventerreinen. Ook houden zij toezicht in het openbaar vervoer, in havens en vliegvelden. In opdracht van gemeenten houden particuliere beveiligers ook toezicht op straat, bijvoorbeeld als straatcoaches.
- Waar kijkt de korpschef naar bij de screening voor de toestemming van medewerkers?
-
Voor de screening kijkt de korpschef onder andere naar het volgende:
- Of de medewerker in de laatste 8 jaar is veroordeeld voor een misdrijf waarbij hij/zij een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg.
- Of de medewerker in de laatste 4 jaar is veroordeeld voor een misdrijf waarbij hij/zij een geldboete of een taakstraf kreeg.
- Of er andere belangrijke feiten zijn waaruit blijkt dat de medewerker niet betrouwbaar genoeg is om voor een beveiligingsorganisatie of recherchebureau te werken.
Voorbeelden bij het laatste punt zijn:
- Een proces-verbaal, maar er is geen strafvervolging geweest.
- Aanwijzingen dat de medewerker in criminele kringen verkeert.
- Feiten waaruit blijkt dat de medewerker niet aan alle voorwaarden uit de Wpbr voldoet.
In deze gevallen kan het zijn dat de korpschef geen toestemming verleent. Kijk voor meer informatie in paragraaf 3.3 van de Bpbr.
Documenten
Heeft u geen antwoord op uw vraag kunnen vinden?
Neem dan contact op met Justis