Bescherm kinderen door screening Nederlands personeel in buitenland

Bescherm kinderen door screening Nederlands personeel in buitenland

De Europese campagne ‘Don’t look away’ tegen kindersekstoerisme spoort organisaties aan hun Nederlandse personeel te laten screenen. Via een Engelstalige folder wordt de oproep gedaan om een VOG aan te vragen voor Nederlandse werknemers en vrijwilligers die in het buitenland met kinderen werken.

Een VOG aanvraag is een belangrijk onderdeel bij het aannemen van personeel en vrijwilligers in het buitenland om misbruik van kinderen te voorkomen. Het gaat bij de VOG aanvraag niet alleen om seksuele delicten maar alle relevante antecedenten. Een maatregel zoals een VOG aanvraag draagt bij aan het verder bestrijden van kindermisbruik.

Samenwerking

De campagne ‘Don’t look away’ is eerder dit jaar gelanceerd door minister Ard van der Steur. De campagne roept op niet weg te kijken van seksuele uitbuiting van kinderen, maar signalen te melden. Voor de Nederlandse overheid heeft de aanpak van seksueel misbruik van kinderen topprioriteit. Ook als de (Nederlandse) daders zich aan dit soort ernstige vergrijpen schuldig maken in het buitenland.

De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de politie, het Meldpunt Kinderporno, de ANVR, TUI Benelux, ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl.