Achternaam veranderen na misdrijf wordt makkelijker

Achternaam veranderen na misdrijf wordt makkelijker

Mensen moeten makkelijker hun achternaam kunnen wijzigen als hun naamgever is veroordeeld wegens bepaalde misdrijven tegen hen of hun familieleden of naasten.

Nu kunnen alleen slachtoffers eenvoudig hun naam wijzigen vanwege psychische hinder en ze hoeven er ook niet voor te betalen.

Het kan gaan om dochters die na misbruik door hun vader hun achternaam willen veranderen. Zij kunnen dat makkelijk, maar voor hun broer is dat lastiger. Hij of andere personen in het gezin of de familie moeten voor de wijziging betalen. Daarnaast moeten ze een verklaring van een deskundige overleggen over de psychische hinder die ze ervaren.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vindt dat onnodig belastend en wil daarvan af, schreef hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Hij wil dat naasten van slachtoffers op dezelfde manier hun naam kunnen veranderen. De wijziging wordt vanaf 15 december ingevoerd.

Wie precies in aanmerking komt voor deze gratis naamswijziging is te lezen in de bijlage van de Bijsluiter naamswijziging bij psychische hinder.