- De GSR 2023 is van toepassing op alle rechtspersonen.
- Verduidelijking van termen en criteria waarover bij de uitvoering van de GSR 2012 onduidelijkheden bestonden.
- Justis krijgt mogelijkheden om verzoeken te controleren op juistheid en actualiteit.
- Termijn voor reeds gemaakte kosten opgenomen in de toelichting van de GSR 2023.
- Bestendiging huidige werkwijze t.a.v. het civielrechtelijk bestuursverbod en de Peeters-Gatzenvordering.
- In het geval van verhogingsverzoeken kan in specifieke gevallen vereenvoudigd worden getoetst door de minister en wordt de verhouding 1:4 buiten beschouwing gelaten.
- In uitzonderlijke gevallen kan bij het bepalen van de redelijke verhouding tussen het gevraagde garantiebedrag en de verwachte opbrengst de verhouding 1:4 los worden gelaten en worden getoetst aan de verhouding 1:2.
- GSR 2023 valt onder het Rijksgarantiekader en wordt derhalve elke vijf jaar geëvalueerd.
Meer informatie?
Justis heeft een factsheet ontwikkeld waarin meer informatie staat over de aanleiding en wijzigingen die de implementatie van de nieuwe regeling met zich meebrengt.
Online voorlichtingssessies
Justis organiseert in mei en juni 2023 online voorlichtingssessies over de GSR 2023. Wilt u weten wat er verandert met de inwerkingtreding van de GSR 2023 en hoe deze wijzigingen tot stand zijn gekomen?
Er worden twee verschillende sessies georganiseerd, die beiden twee keer worden aangeboden: 2 bijpraatsessies van 30-45 minuten en 2 webinars van 60-90 minuten. Lees meer over de sessies en inschrijven op deze pagina.
Let op! De webinars van 11 mei en 25 mei 2023 zitten vol. Voor de online voorlichtingssessies van 1 juni en 8 juni 2023 zijn er nog plaatsen.
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis
+31 (0) 88 - 998 22 00