Het werken op risicovolle terminals in havengebieden brengt specifieke veiligheidsrisico’s met zich mee. Door deze uitbreiding kunnen werkgevers in de havensector hun medewerkers gerichter laten screenen op relevante strafbare feiten die specifiek voor een havengebied relevant zijn. Dit draagt bij aan een betere controle op de toegang tot kwetsbare havengebieden en helpt ondermijnende (drugs)criminaliteit in de havens tegen te gaan.
Gerichter screenen op relevante strafbare feiten
Met het nieuwe risicogebied en functieaspect kan Justis specifieker screenen op strafbare feiten die verband houden met werken in een havengebied. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar veroordelingen voor georganiseerde criminaliteit, drugshandel en overtredingen van de douanewet. Bij deze beoordeling wordt rekening gehouden met de relevantie en actualiteit van strafbare feiten in relatie tot de locatie waar de functie wordt uitgevoerd.
Zijn bepaalde feiten niet relevant voor de functie of ligt een veroordeling ver in het verleden? Dan kan alsnog een VOG worden afgegeven. Voor VOG-aanvragen waarbij het functieaspect ‘havengebied’ van toepassing is wordt een terugkijktermijn van vijf jaar gehanteerd, ongeacht de leeftijd van de aanvrager. Dus ook voorjongeren onder de 23 jaar.
Aanvraagproces blijft ongewijzigd
Het proces van een VOG aanvraag blijft hetzelfde. Het enige dat er verandert, is dat u nu bij de aanvraag van de VOG onder het risicogebied ‘Locatie’ de optie ‘Havengebied/Port Area’ kan selecteren.
Hoe vraag ik de VOG aan:
De VOG kan op verschillende manieren door u als werkgever worden aangevraagd. Er zijn drie mogelijkheden:
- Digitale aanvraag
- Schriftelijke aanvraag via de gemeente
- Rechtstreekse aanvraag bij Justis
Op deze pagina op onze website leest u meer over de verschillende aanvraagmethoden. Justis adviseert u om gebruik te maken van een digitale aanvraag. Dit is voor u als werkgever en voor uw werknemer de snelste en makkelijkste route. Zorg ervoor dat u uw medewerker goed informeert over het proces en het juiste risicogebied aankruist. Hier heeft u als werkgever een belangrijke verantwoordelijkheid in.
Papieren VOG
Ontvangt u een papieren VOG van Justis? Dan staat het nieuwe risicogebied ‘locatie’ en functieaspect ‘havengebied’ nog niet meteen op de achterkant van dit document vermeld. Justis maakt eerst het oude VOG-papier op om papieroverschot en verspilling te voorkomen. De verwachting is dat het profiel en functieaspect per 1 juni 2025 op de papieren VOG zichtbaar is.
Vragen en antwoorden
- Wat is een algemeen screeningsprofiel, risicogebied en functieaspect?
-
Justis beoordeelt op basis van een screeningsprofiel of strafbare feiten op iemands naam een belemmering vormen voor de functie of het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd.
In het algemene screeningsprofiel onderscheidt Justis negen risicogebieden. Elk risicogebied bevat functieaspect(en), waarmee specifieke risico’s worden aangegeven die relevant zijn voor de functie of het doel van de aanvraag.
Accordion content 1.
- Kunnen niet-Nederlandse werknemers met BSN, een DigiD kunnen aanvragen?
-
Als uw medewerker een BSN heeft, dan kan deze medewerker DigiD aanvragen. Zo kan diegene met een Nederlands (post)adres en met een Nederlandse bankrekening, van een digitale aanvraag gebruik maken. De snelste aanvraagmethode!
- Hoe verzendt Justis de VOG?
-
Justis verzendt de VOG digitaal via de Berichtenbox of per post.
Digitale verzending is alleen mogelijk als de VOG digitaal wordt aangevraagd. Werknemers die de VOG niet online maar op papier aanvragen via de gemeente of rechtstreeks bij Justis, ontvangen de VOG altijd per post.
Tijdens de digitale aanvraag dient de werknemer te kiezen tussen digitale verzending of verzending per post. Zorg ervoor dat u als werkgever uw werknemer informeert.
Zorg er daarnaast als werkgever voor dat u uw proces heeft ingericht dat u zowel digitale of een VOG op papier kunt ontvangen van uw werknemer. Dit voorkomt vertraging
- Hoe controleer ik of een VOG echt is?
-
Het is uw verantwoordelijkheid als werkgever om VOG’s te controleren op juistheid en echtheid. Na ontvangst van de digitale VOG voert u een tweeledige controle uit. Eerst moet worden vastgesteld of de inhoud van de VOG klopt: controleer het opgegeven screeningsprofiel.
Vervolgens controleert u de echtheid van de VOG.
Bij een digitale VOG controleert u of deze echt is via de validatievoorziening van de Justitiële Informatiedienst: www.validatie.nl. Deze validatievoorziening is een veilige online tool van de overheid waarmee de betrouwbaarheid van een digitaal document kan worden vastgesteld. Om fraude te voorkomen is het noodzakelijk dat u deze tool gebruikt om de authenticiteit van elke ontvangen digitale VOG vast te stellen.
Bij een papieren VOG controleert u of deze echt is door onderstaande te controleren.
Het papier is voorzien van:
- een raster;
- het blauwe Rijkslogo;
- een karakteristiek golvend watermerk.
- In het papier is een hologram zichtbaar.
Onder een UV-lamp:
- blijft het papier donker;
- lichten kleine vezels op in het papier;
- licht een rechthoek op om het blauwe N-nummer rechtsboven;
- licht een beeldmerk rechtsonder op.
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis.
+31 (0) 88 - 998 22 00