Naamswijziging of naamvaststelling nu digitaal aan te vragen

Naamswijziging of naamvaststelling nu digitaal aan te vragen

Naamswijziging of naamvaststelling is sinds 16 maart digitaal aan te vragen bij Justis. Bij de geboorte krijgen mensen een voor- en een achternaam. Voornamen hebben vaak een speciale betekenis. Achternamen verwijzen vaak naar een familieband, of iemands afkomst. In sommige situaties is het mogelijk om een achternaam te wijzigen.

Wilt u uw achternaam wijzigen? Lees dan eerst de informatie in de Brochure Naamswijziging goed door. Naamswijziging kan namelijk alleen in een beperkt aantal gevallen. Staat uw situatie niet in deze brochure? Dan is naamswijziging niet mogelijk. Komt u wel in aanmerking voor wijziging van uw achternaam? Dan kunt u de aanvraag starten.

Papieren aanvraag

Het blijft mogelijk om een aanvraag in te dienen op papier en die per post te versturen. Op Justis.nl is het aanvraagformulier te downloaden.

Wat heb ik nodig?

De digitale aanvraag kan alleen worden ingediend als u DigiD heeft. Het welkomscherm van het digitale aanvraagformulier vraagt u de benodigde bijlagen digitaal bij te voegen. Die heeft u dus nodig op het moment dat u de aanvraag start. Welke documenten dat zijn, hangt af van het type aanvraag. Kijk voor meer informatie op deze pagina. U start de digitale aanvraag door in te loggen. In enkele stappen rondt u de aanvraag af.

U krijgt hierna een ontvangstbevestiging Justis. De ontvangstbevestiging is meteen uw bewijs van indiening. Justis informeert u over het verdere verloop van de procedure.

Meer weten?

Justis is iedere werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 via 088-9982200. U kunt uw vraag ook via het contactformulier stellen.