Voor wie?
De VOG P is alleen wettelijk verplicht voor bepaalde werkgevers en bepaalde functies bij die werkgevers. Het gaat om werkgevers en functies, die door de minister voor Rechtsbescherming zijn vastgesteld in een zogeheten ministeriële regeling. De werkgevers waar het om gaat zijn betrokken en/of geïnformeerd.
In welke situaties aanvragen?
De vastgestelde werkgevers zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht een VOG P aan te vragen voor medewerkers, die nieuw bij of voor hen komen werken op een van de vastgestelde functies.
Ook voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), waarvan de akte van opsporingsbevoegdheid moet worden verlengd of (opnieuw) moet worden aangevraagd, is vanaf 1 juli 2022 een VOG P verplicht. Het gaat alleen om boa’s die de geweldsbevoegdheid, die valt onder artikel 7, lid 1, van de Politiewet 2012, hebben of krijgen.
Hoe aanvragen?
De werkgevers waarvoor een VOG P geldt, krijgen vanaf 1 juli 2022 bij hun digitale VOG-aanvraag (op basis van hun KvK-nummer) de mogelijkheid een VOG P aan te vragen. Het aanvragen van een VOG P kan alleen digitaal en verschilt verder niet veel van het aanvragen van een gewone VOG.
De aanvraagformulieren voor een schriftelijke aanvraag van een akte van opsporingsbevoegdheid voor boa’s worden aangepast met informatie over de VOG P. Deze formulieren zijn vanaf uiterlijk 1 juli 2022 beschikbaar op deze website.
Waarom een VOG P?
De VOG P is bedoeld om integriteitsschendingen, het plegen van strafbare feiten in functie en de beïnvloeding van het openbaar bestuur door de georganiseerde criminaliteit verder tegen gaan.
Meer informatie
Alle informatie over een VOG P-aanvraag vindt u via justis.nl/vogp.
Informatie over de wetswijziging, die voorafging aan de introductie van de VOG P, vindt u op rijksoverheid.nl, via de zoektermen ‘wijziging Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens’ en ‘VOG politiegegevens’.
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis.
+31 (0) 88 - 998 22 00